Varmvattenberedare till husvagn

Sponsrade länkar

Varmvattenförsörjningen i husvagnar och husbilar är i regel beroende av eluttag med 220V. I de fall husvagnens värmesystem baseras på gasolvärme, kan varmvattenberedaren integreras med gasolvärmen.

Vattenkran husvagn
Värm förslagsvis upp tappvarmvattnet i husvagnen med gasol – på så sätt kan varmvattnet användas även när husvagnen inte är kopplad till elnätet.

Sponsrade länkar

En husvagn eller husbil klarar inte av att värma varmvatten under själva färden i de fall beredaren är eldriven; på marknaden finns nämligen inga effektiva varmvattenberedare som nöjer sig med bilbatteriets spänning på 12V. De fåtal modeller som finns att tillgå, behöver flera timmar för att värma upp vattnet till adekvat duschvattentemperatur. Vi rekommenderar därför att installera en isolerad varmvattenberedare av termostyp, som värmer vattnet under tiden husvagnen är kopplad till det fasta elnätet – och håller vattnet varmt i uppemot tio timmar. Följande alternativ är också fullt tänkvärda:

  • En varmvattenberedare som värms upp av varmluften från den centrala gasolvärmaren i husvagnen. För att denna installation ska fungera, krävs att varmvattenberedaren är placerad nära själva gasolvärmaren.
  • Separata gasberedare (t.ex. Truma B 10/B 14) som värmer ca 15 liter varmvatten till 70 grader på drygt 30 minuter. Fördelen med gasberedare är att dessa kan värma upp varmvatten även under färd.

Priser på varmvattenberedare till husvagn och husbil

Det går utmärkt att eftermontera en varmvattenberedare till husvagnar och husbilar. Tänk dock samtidigt på att införskaffa alla anslutningsventiler som varmvattenförsörjningen kräver. Det kan bli svårt att hitta reservdelar i efterhand – och den återförsäljare som säljer specifika modeller av varmvattenberedare, specialiserar sig i regel på ett fåtal modeller med alla tänkbara tillbehör. En varmvattenberedare på 15 liter – som vanligen räcker till en eller två snabba duschar – kostar ca 5000 kronor med alla nödvändiga tillbehör.

Köp en välisolerad varmvattenberedare av termostyp.