Varmvattenberedare till båt

Sponsrade länkar

Merparten av de varmvattenberedare som installeras på båtar använder motorns kylvatten som värmekälla. Beredarna kan även anslutas till det vanliga elnätet när båten lagt till i hamn.

Kök i segelbåt
Varmvattenförsörjningen i detta välutrustade segelbåtskök sker sannolikt med hjälp av en gasolberedare, alternativt med en varmvattenberedare som integrerats med motorns kylsystem.

Sponsrade länkar

Isotemp, Quick och Mobitherm by Waeco är de ledande tillverkarna av varmvattenberedare till mindre privatbåtar. Dessa beredare är tillverkade för att anslutas till färskvattenkylda båtmotorer och kopplas således till uttagen i motorns kylvattencirkulation. Beredarna är miljövänliga i den bemärkelsen att de använder spillvärmen från motorn för att värma upp färskvatten.

Tips vid installering av varmvattenberedare till båt

Tänk på att uttagen i motorns kylaggregat bör ha en sådan skillnad i tryck att mellan två och tre liter kylvatten i minuten kan cirkulera ut i beredaren. I samband med att varmvattenberedaren installeras, bör man alltid tänka på följande:

  • När beredaren ansluts till mindre dieselmotorer, med effekter mellan 10 och 20 hästkrafter, bör man alltid vara beredd på att minska vattenflödet genom beredaren för att motorns kylkapacitet inte ska försämras. Ett tips är t.ex. att hålla koll på motortemperaturen och tappa varmvattenberedaren på vatten ifall motorn skulle bli alltför varm under färd.

Lämplig tankvolym hos båtberedare

För mindre motorbåtar, utan duschmöjligheter, gäller i allmänhet att man klarar sig bra på tankvolymer upp till 20 liter. En varmvattenberedare med 20 liters tank genererar ca 30 liter färskt tappvatten, vilket räcker till en normalstor diskomgång och möjlighet att tvätta händerna ett tiotal gånger. För båtberedare, som använder motorns spillvärme för vattenuppvärmning, gäller i allmänhet en längre uppvärmningstid än för beredare anslutna till elnätet – räkna med att beredaren kan behöva upp till två timmars motorkörning för att värma upp vattnet efter att beredaren tappats på varmvatten.

Båtberedare använder motorns kylvatten för att värma upp färskt varmvatten.