Välj rätt storlek på varmvattenberedaren

Sponsrade länkar

Duschvanor och antalet personer i hushållet bör avgöra storleken på varmvattenberedaren. Räkna med en varmvattenberedare med 200 liters volym för en familj med två vuxna och två barn.

Varmvattenberedare gas
En varmvattenberedare av typen tankberedare tar i regel för mycket plats för att placeras direkt i badrummet. Denna gasberedare, med genomströmningsmekanism, är dock en vanlig syn i badrum vid Medelhavet.

Sponsrade länkar

Även en förhållandevis liten varmvattenberedare kan generera stora mängder tappvarmvatten om vattentemperaturen i beredaren är inställd på högsta nivå. Blandventilen i varmvattenberedaren reglerar temperaturen på tappvarmvattnet så att det aldrig blir varmare än 65 grader. Vid själva tappstället blandas vattnet i sin tur ut med kallvatten – den optimala duschvattentemperaturen uppgår normalt till mellan 35 och 40 grader. Detta innebär följande:

  • En varmvattenberedare med 100 liters volym kan generera uppemot 200 liter varmvatten under förutsättning att beredaren är inställd på maxeffekt. Denna mängd täcker gott och väl de flesta småfamiljers vardagsbehov.
  • Satsa dock på en större varmvattenberedare ifall det finns badkar i hushållet och man vill hinna med några duschningar i följd. Beredare med 200 liters volym brukar täcka de flesta behov. Om man har bubbelbadkar och många familjemedlemmar i hushållet, rekommenderas i regel en 300 liters beredare.

Mindre beredare till fritidshus

Den som ska installera varmvattenberedare i sommarstugor eller fritidshus, kan i de flesta fall nöja sig med en volym på 30 liter. Varmvattenmängden i en 30 liters varmvattenberedare täcker en eller två snabba duschar. Fördelen med små beredare är dock att det bara tar ca en kvart att värma upp en ny omgång duschklart varmvatten. Men – å andra sidan – i fritidshus och sommarstugor är tiden sällan så knapp att man måste kompromissa med minuterna.

Familjer med bubbelbadkar bör välja en varmvattenberedare med minst 300 liters volym.