Värt att veta om priser på varmvattenberedare

Sponsrade länkar

Märket är den variabel som i första hand påverkar priset på en varmvattenberedare. Vidare spelar faktorer som korrosionsskydd och tankvolym också in.

Stor förrådsberedare - tankberedare
Priserna på klassiska tankberedare som denna basmodell börjar på någon tusenlapp – i märkeslöst utförande och med liten tankvolym.

Sponsrade länkar

Grundpriset på en fristående varmvattenberedare är alltid något lägre än på beredare som integrerats i ackumulatortanken – t.ex. slingor, förrådsberedare eller tappvattenautomat. I gengäld är emellertid själva varmvattenförsörjningen något billigare i de fall man låtit integrera hushållets varmvattenberedning med det befintliga värmesystemet.

Faktorer som påverkar priset på fristående beredare

Elektriska varmvattenberedare – som inte är integrerade med ackumulatortanken – kan variera åtskilligt i pris. Märke, korrosionsskydd och utrustningsnivå spelar in i första hand. Etablerade märken såsom Nibe och Thermia är alltid dyrare än uppstickare från lågprisländer.

Beträffande korrosionsskydd gäller i allmänhet att emaljerade beredare är billigare än rostfria beredartyper. Kopparfodrade varmvattenberedare befinner sig prismässigt någonstans i mittenskiktet. Vad gäller själva prisbeloppen bör man alltid ha följande riktbelopp i åtanke:

  • En elektrisk varmvattenberedare, med 200 liters vattenkapacitet, bör kosta drygt 5000 kronor om man vill ha en beredare från en känd tillverkare.
  • Motsvarande märkeslösa beredare från t.ex. Jula kan köpas för halva priset.
  • Den som vill komma ännu billigare undan bör åka till länder som Tyskland, Polen, Tjeckien och Slovakien – här kan man köpa en funktionsduglig beredare för ca en tusenlapp. Men glöm i så fall allt vad reservdelar heter.

Varmvattenberedare och grundutrustning

Vad gäller utrustning är det viktigt att samtliga beredare är försedda med säkerhetsventil som möjliggör avtappning. En avstängningsventil är också fördelaktig i den bemärkelsen att vattentillförseln till beredaren kan stängas av utan att bostadens centrala vattenventil behöver frånslutas vid t.ex. avtappning. En modern varmvattenberedare behöver också vara försedd med blandventil.

Räkna med att betala 5000 kronor för en bra burkberedare.