Varmvattenberedare med 300 liters volym

Sponsrade länkar

Tankvolymen 300 liter brukar täcka de flesta familjers varmvattenbehov – detta gäller både villa- och lägenhetshushåll.

Bubbelbadkar i badrum
En varmvattenberedare med tankvolym på 300 liter täcker varmvattenbehovet i hushåll med bubbelbadkar.

Sponsrade länkar

Volymen 300 liter räcker i regel för att täcka varmvattenförsörjningen i de flesta villahushåll med badkar. Tänk dock på att stora hörnbadkar kräver ännu större varmvattenberedare. Den som har varmvattentemperaturen inställd på 80 grader – tillika den maximala temperaturen på de flesta förrådsberedare – kan med viss möda klämma ut 500 liter tappvarmvatten – dock med risk för att vattentemperaturen blir ljummen mot slutet.

Se över elanslutning och beredarens effekt

Inför det planerade köpet av varmvattenberedare med denna volym, kan det vara värt att reflektera över följande:

  • Granska effekt och elanslutning. En beredare med denna tankvolym bör anslutas till en trefasanslutning. I annat fall tar det en evighet att värma upp vattnet efter att beredarens tömts ut fullständigt. Även effekten är helt avgörande – minst 5kW behövs för att vattnet ska värmas upp hyfsat snabbt. Frestas inte av att köpa en beredare med lägre effekt i tron att du sparar energi – det är nämligen vattenförbrukningen som bestämmer energiåtgången. En högre effekt innebär således inte att elförbrukningen ökar, utan bara att samma mängd vatten värms upp snabbare.
  • Tänk på att välja en rostfri varmvattenberedare ifall vattnet är salt- eller kalkhaltigt. Hårt vatten – i kombination med salt – ökar nämligen risken för rostskador inne i beredaren.

I de fall man vill integrera varmvattenberedaren i en ackumulatortank gäller det att välja rätt storlek på förrådsberedaren från början, då inbyggda beredare är svåra och dyra att byta ut. Även för förrådsberedare i ackumulatortankar är 300 liter den rekommenderade volymen för villahushåll med badkar och en handfull familjemedlemmar.

En varmvattenberedare med 300 liters volym kan leverera uppemot ett halvt ton tappvarmvatten.