Varmvattenberedare med tankvolym på 100 liter

Sponsrade länkar

Tankvolymen 100 liter är den minsta rekommenderade storleken på varmvattenberedare som används i familjehushåll med fyra familjemedlemmar.

Varmvattenberedare med tank
Volymen 100 liter motsvarar vattenmängden i en normalstor burkberedare som denna.

Sponsrade länkar

För mindre villahushåll, med maximalt fyra familjemedlemmar, kan en varmvattenberedare på 100 liter mycket väl täcka det mest basala varmvattenbehovet. Inställd på maximal vattentemperatur, kan beredaren generera knappt 200 liter färdigt tappvarmvatten. Mängden räcker inte för att fylla ett badkar, varför man måste hålla till godo med att duscha.

Fördelar och nackdelar med volymen 100 liter

Tänk även på följande begränsningar och möjligheter förbundna med varmvattenberedare med 100 liters tankvolym:

  • Varmvattenvolymen räcker inte för att alla familjemedlemmar ska kunna duscha i följd efter varandra. För att spara varmvatten bör man således montera ett snålmunstycke, som begränsar vattenflödet till mellan fem och sex liter i minuten.
  • Moderna varmvattenberedare är kompatibla både med enfas- och trefasanslutningar. Uppvärmningstiden minskar drastiskt om varmvattenberedaren kopplas till en trefasanslutning. Glöm inte att höja temperaturen till maximal nivå för att få ut så mycket varmvatten som möjligt.
  • Kombinera förslagsvis varmvattenberedaren med en duschvärmeväxlare för att halvera vatten- och energiförbrukningen.

Priserna på tankberedare på 100 liter varierar mellan någon tusenlapp (Jula) och ca 5000 kronor för en kvalitetsberedare från någon av tillverkarna Nibe eller Thermia. Tänk på att de billigare beredarna har både längre uppvärmningstid och högre energiförbrukning på grund av sämre isoleringsstandard. Som alltid gäller att reservdelsutbudet är minst sagt skralt i fråga om billiga, märkeslösa varmvattenberedare.

Volymen 100 liter är idealisk för mindre hushåll med dusch.