Tömma varmvattenberedare
Sponsrade länkar
I de fall man låtit installera en varmvattenberedare i fritidshuset – och huset försätts i dvala under vinterhalvåret – bör varmvattenberedaren tömmas på vatten. Nedan följer en enkel tömningsinstruktion.

Sponsrade länkar
Börja alltid med att koppla bort varmvattenberedaren från elnätet innan tömningen påbörjas. Stäng därefter av det inkommande kallvattnet – merparten av varmvattenberedarna brukar ha en s.k. avstängningsventil någonstans på kallvattenledningen som leder in vattnet i beredaren. Öppna sedan säkerhetsventilen (moderna säkerhetsventiler har ett s.k. tömningsläge) och tappa ut vattnet. Tänk på att beredaren töms snabbt – var därför noga med att leda vattnet in i en golvbrunn eller balja.
Ytterligare tips inför tömningen
I samband med att man försöker tömma varmvattenberedaren via säkerhetsventilens tömningsläge, finns det risk för undertryck i beredaren; något som kan leda till att en del av vattnet hålls kvar. Ett vanligt – och effektivt – sätt att undvika undertryck är att öppna en handfull varmvattenkranar i hushållet – på så sätt släpper man in luft i beredaren, vilket underlättar tömningen. Tänk även på följande:
- Om möjligt bör du mäta den vattenmängd som kommer ut ur beredaren – på så sätt försäkrar du dig om att inget vatten blir kvar inuti tanken. Led t.ex. vattnet in i en balja och jämför vattenmängden med beredarens tankvolym.
- I de fall vattenmängden från tömningen inte motsvarar beredarens volym, har det sannolikt uppstått ett visst undertryck. Det enklaste sättet att tömma beredaren – förutsatt att beredaren ska bytas ut och slängas – är därför att borra ett hål i ytterhöljet och tömma beredaren på vatten den vägen.
Tänk på att inte alla varmvattenberedare är försedda med en separat avstängningsventil. I så fall måste man stänga av hela hushållets vattenförsörjning i syfte att kunna tömma beredaren.