Offeranod varmvattenberedare

Sponsrade länkar

Emaljerade varmvattenberedare måste vara försedda med en offeranod, som skyddar beredaren mot rost. Detta sker genom att anoden rostar istället för plåthöljet. Du som har hårt vatten bör kontrollera anoden årligen.

Rostiga värmeelement
Offeranoden förebygger rostangrepp inuti varmvattenberedaren genom att själv uppta rosten. Rosten på dessa värmeelement hade sannolikt kunnat förebyggas med en fungerande anod.

Sponsrade länkar

Offeranoden i varmvattenberedare består vanligen av en magnesium- eller zinkstav syftar till att bilda ett skydd mot beredarens plåthölje genom att själv uppta rostangreppen. Anoden bör kontrolleras årligen – i synnerhet i hushåll med hårt vatten. Det brukar dock räcka med att anoden byts ut var tredje år.

Anoder på vägghängda beredare

På merparten av tankberedarna brukar anoden skymta utifrån – på beredarens ovansida – i form av en mutter, som sitter fast i själva anodstaven. Vägghängda beredarmodeller kan ibland ha anoden tillgänglig på botten. I vilket fall som helst är det viktigt att, i samband med installationen, alltid lämna tillräckligt med säkerhetsutrymme – både upptill och nertill – för att anoden och röranslutningarna ska kunna kontrolleras regelbundet.

Byta offeranod på varmvattenberedare

En unken lukt kan ibland indikera att det snart är dags att byta anod. I övrigt skvallrar skador och rost om att det är är hög tid att planera in ett byte. Själva bytet bör alltid ske efter att såväl el som inkommande kallvatten kopplats bort. Lossa därefter anoden med hjälp av skiftnyckel, dra ut den och koppla in den nya. I de fall anoden sitter på undersidan av beredaren, får man räkna med att beredaren läcker ut en viss mängd vatten under själva bytet. På förekommen anledning är det viktigt att man har den nya anoden lättillgänglig för att bytet ska kunna ske snabbt och smidigt.