Varmvattenförsörjning med förrådsberedare

Sponsrade länkar

Förrådsberedare är integrerade i ackumulatortanken – eller i själva värmepannan – och används för att producera tappvarmvatten till hushållet. En förrådsberedare för ett normalhushåll bör rymma 200 liter varmvatten.

Förrådsberedare stående
Varmvattenberedare delas in i förrådsberedare och genomströmningsberedare. I förrådsberedaren lagras varmvattnet, medan genomströmningsberedaren värmer upp vattnet momentant.

Sponsrade länkar

Dagens förrådsberedare – som integreras i ackumulatortanken – är tillverkade i stål eller koppar. Beredaren är idealisk för hushåll med stort behov av tappvarmvatten, t.ex. hus med bubbelbadkar. Material och beredartyp bör väljas utifrån rådande vattenkvalitet – du som har kommunalt vatten kan få tips och råd från kommunens energirådgivning eller behörig VVS-montör. I övrigt bör man tänka på följande inför köpet av förrådsberedare:

  • En förrådsberedare bör rymma minst 200 liter varmvatten, vilket i runda svängar ger 300 liter tappvarmvatten till hushållet. Detta förutsätter dock att vattentemperaturen inne i själva förrådsberedaren är inställd på 60 grader.
  • En förrådsberedare genererar högre vattentemperatur än t.ex. slingor. Däremot är risken för legionella större i förrådsberedare, såvida man inte håller vattnet på en temperatur överskridande 60 grader.
  • Tänk på att skiktningen kommer att försämras i en förrådsberedare i takt med att nytt kallvatten kommer in i beredaren. Detsamma gäller för slingor i de fall de inte är jämnt distribuerade – från topp till botten – i hela varmvattenberedaren.

Tappvattenautomat för bättre skiktning

Den som inte är nöjd med sin kombinerade förrådsberedare och ackumulatortank, kan istället välja att montera en tappvattenautomat som alternativ till förrådsberedare eller slingor. Tappvattenautomaten tar vatten ur ackumulatortanken och värmer – med hjälp av genomströmning – vattnet till önskad temperatur. Därefter skickar tappvattenautomaten tillbaka kallt vatten, som pumpas in nertill i själva ackumulatortanken och därmed bidrar till skiktning. Den som har en befintlig ackumulatortank kan enkelt montera en tappvattenautomat på tanken – på så sätt slipper man kasta ut hela tanken enbart för att man är missnöjd med skiktningen i förrådsberedaren.

Förrådsberedaren producerar tappvarmvatten till en billig kubikmeterkostnad.