Billiga varmvattenberedare
Sponsrade länkar
Vid sidan av etablerade märken som Nibe, Appliance och Thermia finns en rad riktiga billighetsalternativ. På Jula, Bauhaus och Biltema kan man komma över riktigt billiga varmvattenberedare för någon eller ett par tusenlappar.
Sponsrade länkar
Den som avser installera sin varmvattenberedare själv vinner mycket på att skaffa en billig beredartyp. I annat fall är de riktigt billiga varmvattenberedarna sällan att rekommendera – eftersom installationskostnaden vida överskrider materialkostnaderna, lönar det sig alltid att satsa på en kvalitetsberedare om man ändå är beredd att lägga ner pengar på installationen.
Billiga varmvattenberedare från okända tillverkare
För den händige amatörinstallatören kan följande billiga beredaralternativ rekommenderas:
- Julas märkeslösa beredarserie – priserna börjar på någon tusenlapp för den minsta varmvattenberedaren på 30 liter och slutar strax över 2000 kronor för de största beredarna. Tänk dock på att det kan vara svårt att hitta reservdelar till dessa varmvattenberedare.
- Någon av de varmvattenberedare som säljs på Bauhaus, Hornbach och Silvan. Dessa håller i genomsnitt lite högre kvalitet än Julas billigaste varmvattenberedare, men å andra sidan är de också något dyrare i inköp.
- Biltemas billiga varmvattenberedare – tänk dock på att en del av beredarmodellerna endast kan kombineras med utvalda blandare.
- Varmvattenberedare som inhandlats i utlandet. I våra närmaste grannländer finns ett stort utbud av varmvattenberedare till verkliga fyndpriser. Besök förslagsvis Bauhaus, OBI och Hornbach i Tyskland samt Praktiker och Castorama i Polen. I de två senare butikerna kan man i skrivande stund inhandla märkeslösa varmvattenberedare med 50 liters tankvolym för några få hundralappar. Du som köper beredare i utlandet – passa även på att köpa alla nödvändiga anslutningsrör som i regel är betydligt billigare än hemma i Sverige. Försäkra dig också om att blandventilen förmår generera en tappvattentemperatur på maximalt 65 grader även när vattentemperaturen inne i beredaren är inställd på 80-85 grader. Tänk även på att billiga beredare brukar ha 1 kW elpatron istället för 3 kW, vilket genererar en längre uppvärmningstid.
Det bör åter betonas att den som köper en billig varmvattenberedare tjänar mest på att själv installera beredaren. Ifall beredaren förvaras avstängd i en kall friggebod under vinterhalvåret, bör man alltid tappa beredaren på vatten. Omfattande isbildningar inne i beredaren kan nämligen leda till allvarliga vattenskador – sprängningsrisken är påtagligt större hos billiga varmvattenberedare med sämre isoleringsstandard.
Möjligheten att köpa reservdelar till billiga varmvattenberedare är begränsad.